RSS

menyakitkan hati

muke je cantik,tp perangai mnyakitkan hati!!!sialan.opps,terlebih pulak..tp ni lah perangai manusia zaman sekarang.ini kisah benar,hakikat,dan realiti ok..nak kate kwn rapat aku,x lah jgak.sbb ak memilih kwan.very choosy..hehe.aku x ske jenis kwn yg hipokrit camtu.muke mmg manis,sweet,cute dan ala2 mnje gitu.tp cakap x serupe bikin..dgn jntan bkn men lg manis berkate2.tp bl dgn prmpuan,ckp tu nk berlagak sje.damn it...aku dah busan la dgn cte menipu ko tu..aku nk dgr kebenaran skrg ni.ssh sgt ke nk bgtau benda yg benar?wpun aku dh knal ko lbh 4-5thun,tp smpai skng aq ssh nk mmpercayai cerita2 ko ygmeletop2 tu..ini baru cerita sorg kwn, rmai lg kwn2 lme aku yg kt luar tu yg berperangai camtu..emm tp nk buat cane, hati manusia lain2.klu ade yg bt baik pun,rmai yg x ikhlas..setuju??^^,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

tekanan perasaan

ok,aq rs tertekan sgt harini sbb sume org keep blaming me..ops bkn hal peribadi la.hal kje.ni sume gara2 logistic last minit bgtau kapal yg bwk container pole plate yg urgent tu terpaksa delay dua hari drp perancangan..nk bt mcm mn klu jd mcmni.kita pun xtau masalah kapal or mngmnt dieorg mcmne..aku pun dh byk kali remind dieorg,antr emel sume suh tarik masuk container tu on time sbb prodction dh plan running mggu dpn.so,klu kpal pun smpai mggu dpn mcmne nk run prodction.prodction pun kne lah delay satu hari.aduh,itupun klu hq bg.dieorg dh la byk songeh..suh bt aproval md,director,sume la die mntk.bos aq pun nk slhkn aq ckp aq x monitor shipment.damn it..bdk logistic tu yg bt pasal,aq jgk yg kne..emm sabar je la dgn perangai msing2.lgpun bt ms ni aq x brmnat nk apply kje len lg sbb ak bhgia dgn environmnt kt cni.gj pun lbh ckit drp tmpt len.blom tntu aq blh dpt gj mcmni klu aq pg ke kl pun.cme tekanan drp bos aje aq kne than.ya allah,berkan lan kesabaran kpd hambamu ini.amin.dan aq mngaku byk lg yg prlu aq blaja lg..even aq kne marah or dimaki pun,aq tau mmg salah aku.manusia mn x pnah bt slap.
harini wpun aq tau prob kpal td x setel lg,tp aq still cbut blik awal.bt pe nk tggu sbb sstem die pun down.besok terpkse la ak dtg nk setel kn bnde ni..haa,br aq tringat.br ptg td aq tringt nk kol cstmer servs aeon  tye psl krdt kad aq yg dicaj lbh..hmpeh tol,aq isi myk 30hinggit je kt petronas tp aeon antr msj,ak dh gne amaun 200hinggit.terkejut aq..so,td aq br kol aeon tye outstanding balance aq skng ade brp..then tye skali psal 200hggit tu knp di caj mcmtu.aish,sib bek la die ckp 200hnggit tu die dh release kn blik.huhu.sbb die kate aq isi myk tu gne terminal luar,bkn byr kt cashier dlm.thats why kne deposit dl 200hinggit.thenafter dua or tiga ari die akn release kn blik.so,dlm pyate nti just tertulis amaun yg kite gune aje..lega ati aku sbb die dh releasekn blik.so pnajarannye,jgn la gne terminal luar tu lau isi myk.rjin2 kn la masuk dlm jmpe cashier tu.kn lg puas ati..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

latest update

rindunye nk blogging.kali trakhir pun rsnye dipublish ms zaman blaja dl..well,setelah sekian lame akhirnye aku brjye mnamatkan kuliah.dan syukur alhamdulillah after praktikal je trus bekerja wpun x lah se gah mn pun.hihi.first job.tp at least aku berbngga jgk sbb bekerja lbh awal drp kwn2 lain yg  memulakan alam pekerjaan slps brkonvo.. after konvo , aku memulakan langkah baru utk second job di.menara celcom,jln semarak..hasrat hati utk blaja hidup berdikari with better pay..so far ok la even lifestyle dan cos yg agak tnggi..dan ak terasa berat utk mngeluarkan kos utk bayar tol,parking , myak kete,sewa umah dan makan..hehe.bkn kedekut cume mncarik alternatif lain utk mnjimatkannye..then aku berfikir utk beralih arah mncari job yg sesuai dgn kelulusan aku dan kedudukan yg stategic..dkt dgn umh parent ok.haha.itu lah motifnye..alhamdulillah, berkat doa dan sabar, aku dpt jgk job yg ak idam kan..di sebabkn aku ni belajar dlm bidang technology manufacturing so target aku ialah sebuah cmpany manufacturing yg bsar dan terkenal..nk tau kt mn ? samsung sdi energy malaysia..as a planning officer..so far, income pn lbh ckit dr job seblm ni.rmah pun dkt, mkn pun tnggung.dpt la ak brjimat utk beli latest gajet...mwahaha..x pun mn tau dpt tkr bmw 5 series.. tp yg pnting., wpun samsung ni kilang, tp mmg best..hihi.bkn nk promot tp environment nye cntik, bersih.kilang electronic la kate kan..dan yg plng best dpt jmpe ramai staff korea...huhu.mcm duk oversea pun ade..buat ms ni aku bhgia dgn kje aku.dan aku berdoa sgt supaya aku dpt bertahan lme di sini..korg tlg doa kn jugak ye..hiii..aku harap sgt supaye bos kesayangan aku tu spye percaye kn aku dan suke kt aku..x nk la pakai bomoh.aku x prcaye..hehe..aku cme berdoa sgt,sgt spye org kt cni akan mnyukai aku...amin.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

adolf hitler:sudut kisah yang jarang kita dengar

Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : " Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel . Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...

Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(ÇâÊÑÈÊ ÇäÓÇÙÉ èÇæÔâ ÇäâåÑ) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

FOR FRIENDS-NICE CIRCLE OF FRIENDS!!!

FRIENDS ' TEST!


A simple friend has never seen you cry.
A real friend shoulder is soggy from your tears..



A simple friend doesn ' t know your parents ' first
names.
A real friend has their phone numbers
in his address book..



A simple friend brings a bottle of wine to your
party.
A real friend comes early to help you cook and
stays late to help you clean.



A simple friend hates it when you call after
they ' ve gone to bed.
A real friend asks you why you took so long to
call.



A simple friend seeks to talk with you about your
problems.
A real friend seeks to help you with your problems.



A simple friend wonders about your romantic
history.
A real friend could blackmail you with it!



A simple friend thinks the friendship is over when
you have an argument.
A real friend calls you after you had a fight.



A simple friend expects you to always be there for
them.
A real friend expects to always be there for you!



A simple friend reads this e-mail and deletes it.
A real friend passes it on and sends it back to you!



Pass this on to anyone you care about......
It keeps us together, like our Circle of Friends.
Today I pass this on to you. Pass it on to someone
who is a friend to you..




' Never frown, even when you are sad,
because you never know who is
falling in love with your smile. '



Dear Friends,
Give thousand chances to your enemy to become your friend, But don ' t give a single chance to ur friend to become ur enemy '

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LELAKI DAN WANITA

1. Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) malunya, sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) marahnya.

2. Orang yang membujang adalah orang yang belum menemukan penghibur duka dan dia baru memperolehinya dengan berkahwin.

3. Suami adalah orang yang mencari kebahagiaan hidup dengan menghilangkan sebahagian kemerdekaannya.

4. Wanita menghadapi banyak permasalahan; sebahagian diatasi dengan berkhawin dan sebahagian yang lain diatasi setelah dia masuk ke liang kubur.

5. Mata yang paling indah tetapi juga harus diwaspadai adalah mata kaum wanita.

6. Jangan menyalahkan perasaan isteri anda kerana perasaannya yang terbaik ialah ketika ia menerima anda sebagai suami.

7. Perawan tua ialah wanita yang kehilangan kesempatan menyusahkan seorang lelaki.

8. Yang diinginkan seorang gadis dari dunia ini hanyalah seorang suami, dan apabila ia sudah memperolehinya, ia menginginkan segala-galanya.

9. Wanita bisa memaafkan suatu pengkhianatan suaminya, tetapi dia tidak bisa melupakannya.

10. Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya.

11. Sebelum kahwin, wanita hafal seluruh jawapan dan sesudah kahwin, ia hafal seluruh pertanyaan.

12. Barangsiapa mengawini wanita kerana hartanya, maka dia telah menjual kemerdekaannya.

13. Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita, lelaki bermalam dalam kegelapan.

14. Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis.

15. Wanita tertawa bila ia mampu dan menangis apabila ia menginginkan sesuatu.

16. Pudarlah kebahagiaan seorang wanita jika ia tidak mampu menjadikan suaminya teman yang termulia.

17. Wanita sangat berlebihan dalam mencintai dan membenci, dan tidak mengenal pertengahannya.

18. Wanita selalu tergolong manusia halus dan lembut sampai saat dia berkahwin.

19. Tidak mungkin seorang lelaki hidup bahagia tanpa didampingi oleh isteri yang mulia.

20. Wanita hidup untuk berbahagia dengan cinta, sementara lelaki mencintai untuk hidup berbahagia.

21. Seorang wanita yang bijaksana menambahkan gula pada kalimatnya setiap kali berbicara denga suaminya, dan mengurangi garam pada ucapan suaminya.

22. Cincin perkahwinan adalah cincin termahal di dunia, sebab mengharuskan pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti.

23. Sesungguhnya tidak ada wanita yang sangat cantik, yang ada ialah kaum lelaki yang sangat lemah bila berhadapan dengan kecantikan.

24. Bagi lelaki, yang terakhir kali mati ialah jantungnya dan bagi wanita adalah lidahnya.

25. Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami.

26. Pada waktu bertunang, lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan. Pada saat perkhawinan, perempuan berbicara dan pengantin lelaki mendengarkan. Sesudah perkawinan, suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga mendengarkan.

27. Setiap wanita mempunyai dua mata. Adapun wanita yang cemburu berlebihan
mempunyai tiga mata. Satu di sebelah kanan, satu di sebelah kiri dan yang
ketiga diarahkan kepada suami.

28. Wanita pada umumnya takut akan munculnya uban dan wanita-wanita cantik
yang menjadi saingannya.

29. Isteri yang bersikap jujur dan setia kepada suami meringankan setengah beban kehidupan suaminya.

30. Seorang wanita menghadapi kesulitan apabila ia berada di antara lelaki yang dicintainya dan yang mencintainya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

latest update

helloo peeps!!!!!im back..........=)

pheww!!!lamenye sgt x bukak blog ni.ade la dlm setahun x update...my bad~
many things have happened within this year ..ada yg happy ending,ada yg sad ending,ada cite tergantung,ada surprise,..mcm2 ade la!!!

baiklah..penulisan bermula...

saya akan berkonvo!!!yayyyyy!!!!!~~
setelah 4 thn(kos sy 4 thn ok!!) bergelar pelajar,akhirnya penat lelah semua 2 terbayar jgak..walaupun lagi sebulan lebih nk konvo tp bahangnye terasa sgt...ntah la,rasa excited gilerrr....walaupun result bukanlah something near 4.00,tp syukur semuanya selamat.tahniah pada kwn2 yg cemerlang..korg mmg best!!! rasenye x perlu lah nk dengki dgn kejayaan org.jadikan kejayaan mereka perangsang dan dorongan kepada kita utk berjaya!!!! pd yg berjaya 2,jgn nk show-off!! manusia x dilahirkan sempurna.walaupun ada yg dilahirkan genius,ada kebolehan nk mengingat,menghafal tp x matang!!!how comes????ini fakta ok!!!I have met people like that..walaupun mereka cemerlang pelajaran tp ada jgk sengalnya..haha..cntoh situasi lah,bila berbalah pendapat tentang somethings,diorg ni senang sgt nk pikir negatif..knp nk pkr buruk??setiap benda ada pro dan kontra beb..tp bila kite tegur,x nk plak terima pendapat org..kononnye dilah yg pandai,so,semua keputusan dy yg decide..eh,come on la!!! maaf klu cerita ini menguris hati tp bukan semua yg dimaksudkan teruk mcm tu..adelah segelintir yg suka berlagak x tentu pasal..mcm dy pemimpin..damn it!!!!! berbalik pd cerita konvo,..semoga semuanya berjalan lancar.."ya Allah,permudahkanlah urusan ku".......... tp sedih bila teringatkan arwah ayah x sempat nk tgk anak sulungnye ni konvo..semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 beriman.(x mo cite lg...SEDEY!!!!) ;(


praktikal pun dh selesai dh result pn dh dpt..lega rasanya..thanks god!!walaupun ramai yg kata practikal suck,tp setiap yg berlaku ada hikmahnya..byk pahit manis masa praktikal walaupun 6 bln je !!!!!!cite ni pun terpaksa di privatekan kerana x sesuai utk bacaan umum..biarlah mereka2 yg rapat sj yg tau susah senang if you are in my situation.I've been in worse situations than this and I get through it all.so,Kena lah lalui semua kesusahan klu nk berjaya..sbb 2 ade peribahasa 'bersusah2 dulu,bersenang2 kemudian'..klu dh berjaya lak,jgn nk lupa asal usul.
hidup kita ni ibarat roda.sekejap di atas,sekejap di bawah..bila kita berada di atas,jgn nk berbangga sbb ada masa kita akan jatuh jgak.....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS